Hobby

Deze website toont een klein deel van de radio hobby. Beginnende met een afbeelding van mijn Qsl-kaart die de lokatie weergeeft waar mijn hobby plaatsvindt. Vandaar ook de foto van het lange, schone en brede strand. De strandhuisjes die te zien zijn worden na de zomer gestald om in het komende jaar weer opgebouwd te kunnen worden.

Langs de kust bij Wijk aan Zee stond vroeger een radio ontvangststation, jammer genoeg gesloopt. Een soortgelijk station staat of stond er ook in Noordwijk.

Radioclub Kennemerland
Webcam "Timboektoe" strand
KNMI weersverwachtingen

Zend en Ontvangstations

Over de hele wereld zijn er zendamateurs actief die een eigen roepnaam hebben bestaande uit letters en cijfers. Een onderdeel daarvan is de Prefix waaraan je kunt zien uit welk land zij afkomstig zijn.
Voor Nederland waren/zijn het de letters PA, later zijn er meer combinaties bijgekomen die in de onderstaande link te vinden zijn.
Identificaties Nederlandse Radiostations
In de volgende link staat een lijst met Prefixen die aan de landen in de Wereld zijn uitgegeven.

ARRL DXCC List

Korte Golf Ontvangst

Vanaf 1982 richt ik me op deze hobby. Door drukke werkzaamheden ontbrak het vaak aan tijd. Nu met pensioen ontdek ik dat er nog vele andere aspecten zijn die betrekking hebben op de hobby. Maar ik ben niet alleen, mijn familieleden vragen zo nu en dan ook de aandacht en dat verdienen zij!
Ik richt me vooral op het luisteren naar andere radio-amateurs die actief zijn op de korte golf banden. Voorheen stuurde ik ontvangstrapporten via mijn Qsl-card. Nu gebeurt dat digitaal via het Electronic QSL card Centre.
EQSL
Via dit Centre wisselt een groot aantal amateurs gegevens uit w.o. een digitale versie van de papieren QSL card. Ikzelf heb er veel ontvangen en zijn te bewonderen in een item van de bibliotheek.

Antennes

 

Op zoek naar een andere antenne stuitte ik op een folded halfwave dipole met meerdere mogelijkheden om hem te voeden. Er werd mee geëxperimenteerd vanaf december 2018 en is nu de vaste antenne die eind mei 2020 in gebruik genomen werd. De totale lengte van de draad bedraagt 39 meter en de ruimte tussen de draden bedraagt 82cm. De antenne is gemaakt volgens de formule die op de tekening wordt vermeld en is geschikt voor de 80m band. De hoogte werd berekent volgens de formule 3/mhz door de laagste frequentie t.w. 3,650 Mhz. Hij hangt tussen twee masten van West in Oostelijke richting. Hij is geschikt voor alle banden omdat gevoed wordt met een open line.

 

Met behulp van software is een G5RV zo goed mogelijk opnieuw gemodelleerd zodat op meerdere banden de SWR gunstiger werd. Om het origineel niet teveel geweld aan te doen, werd een 300 Ohm lintlijn met een verkortingsfactor van V = 0.85 ingevoerd. Het resultaat is een dipool van 2 × 14.2 m met een 300 Ohm lintlijn van 11.1 m. In tegenstelling tot G5RV's ontwerp heeft de verbeterde versie een voedingspunt van 50 Ohm!

Bron: PA0FRI

GR5RV improved

 

Om een betere afstemming met de ontvanger te realiseren wordt er gebruik gemaakt van een gebouwde Z-match met een spoel en twee dubbel afgestemde C´s van 2x490pf.

De Z-match bevind zich nog op een plankje, maar komt binnenkort in een daarvoor aangeschafte behuizing.

Experimenteren is leuk en zo heb ik een dubbelgevouwen loopantenne gemaakt. De coax RG213 heeft een lengte van 5 meter, met een diameter van 75 cm. De afstand tussen de beide loops bedraagt 5 cm. De koppel lus heeft een diameter van 20 cm. Aan de twee uiteinden van de loop zit een dubbel afgestemde C van 2x220pf. Het ontvangstbereik loopt van 80 naar 20 meter. Ik heb hem sinds kort in gebruik en moet nog ervaren wat de ontvangstreikte is. Kwam op het idee door een artikel van PA2HGJ.

Razzies Februari 2014 

Uitleg lus antenne door Hans PA3ECT